Çekya’dan içki turlarına yasak: Sarhoş değil kültürlü turist lazım!

Prag Belediyesi, şehirde huzuru ve toplumsal düzeni korumak amacıyla seyahat acentelerinin gece düzenlediği bar turlarını yasakladı. 22.00-06.00 saatleri arasında gerçekleştirilen bu turlarda turistler rehber eşliğinde barları gezip içkileri tadıyordu.

SARHOŞ DEĞİL KÜLTÜRLÜ TURİST ARIYORUZ

Prag Belediye Başkan Yardımcısı Zdenek Hrib, yaptığı açıklamada, bar turlarının “alkol tüketimini artırdığı ve toplumsal düzeni bozduğu” gerekçesiyle yasaklandığını belirtti. Prag Belediyesi yetkililerinden Jiri Pospisil de “kısa süreliğine gelip sarhoş olmak isteyenleri değil, kültürlü ve varlıklı turistleri” aradıklarını ifade etti. Ayrıca, “toplumda güvensizlik hissi yarattığı ve kültürsüzlük izlenimi oluşturduğu” da vurgulandı.

LAİKLİK ELDEN GİTMEDİ, HALK KARARDAN MEMNUN

Guardian’ın haberine göre, Prag’da yaşayanların çoğu bu durumu uzun zamandır can sıkıcı buluyordu. Şehirdeki bekarlığa veda partileri için sosyal medyada yapılan çağrılar, rutin olarak partiden uzak durulmasını isteyen mesajlarla dolup taşıyordu.

Şehrin sakinkerinden Stepan Kuchta, “kronik gürültü yüzünden sağlığının bozulduğunu” söyleyerek ve “Prag’ın merkezindeki sıradan sakin yaşamının soykırıma uğramasından” şikayet edip protesto amacıyla on günlük açlık grevine başlamıştı.

Independent’in haberinde beyanatına yer verilen Çek Oteller ve Restoranlar Birliği Başkanı Vaclav Starek, yasağı destekleyerek, “Bu turlar hem yerel halkı hem de diğer turistleri rahatsız ediyordu,” dedi. Starek, bar turlarının yerel ekonomiye olumsuz tesirinin olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Nisan ayında bir Prag meclis üyesi ise “genel olarak kabul edilebilir sosyal gelenekleri aşan süslü kıyafetlerin yasaklanması” çağrısında bulunmuştu.

AVRUPA’DA KİTLE TURİZMİ YASAKLARI YAYILIYOR

Prag’ın aldığı bu karar, son dönemde Avrupa’da kitle turizmine karşı alınan önlemler zincirinin bir parçası olarak görülüyor. Örneğin, Venedik tur gruplarına sınırlama getirirken, Barselona 2028 itibarıyla turistlere daire kiralanmasını yasaklayacağını duyurmuştu.

Gecelik ziyaretçi sayısı geçen yıl 3,5 milyona ulaşan Venedik, nisan sonu ile temmuz arasında belirli günlerde günübirlik turistler için 5 euroluk ücret denemesi yaptı. Kırılgan kanal şehri ayrıca rehberli tur grupları için 25 kişilik sınır ve hoparlör yasağı ilan etti.

Yunanistan Başbakanı bu ay yaptığı açıklamada, gelecek yıldan itibaren en yoğun yaz sezonunda Santorini ve Mikonos’a gelen yolcu gemisi ziyaretçilerine 20 euro vergi uygulayacaklarını söyledi.

Danimarka’da Kopenhag İşletme Okulu’nda turizm profesörü olan Sebastian Zenker, “Çok daha fazla protesto gördük ve çok daha fazla insan ‘Yeter artık’ diyerek sokağa çıktı. Gidin buradan turistler’ diyen çok daha fazla insan gördük” diyerek ülkedeki turist rahatsızlığını paylaştı.

Benzer durum İspanya’nın Barselona eyaletinde de yaşandı. Protestocular temmuz ayında Barselona’da sezonun en yüksek profilli gösterilerinden birini düzenleyerek su tabancaları kullandılar ve şaşkın turistleri restoranlar kaçmaya zorladılar. Bölge sakinleri “Kitle turizmi şehri öldürüyor” ve “Turistler evlerine dönsün” yazılı pankartlar taşıdı ve gazetecilere yerel halkın artık orada yaşamaya gücünün yetmediğini söyledi.

KAYNAK: INDEPENDENT – GUARDIAN